Portfolio

Reiman Chapel

Franklin, WI 

The Reiman Chapel offers a place for  prayerful contemplation for patients of the Reiman Cancer Care Center and their families.  Set in a serene environment, the chapel is nestled into a dense old growth forest surrounding Koepmier Lake.  Its design is influenced by Polish vernacular and follows the look of a traditional countryside Polish chapel.  With wood details and craftsmanship also derived from this rich cultural influence. Topped with a powerfully steep pitched roof, the proportions make a dramatic first impression upon arrival.  Clad completely out of cedar, the building forms a natural connection with its surroundings.  Exterior windows from the entrance side are minimal, so that until entering the chapel a visitor has no preview of what the interior offers.  Once inside your view opens up to the forest through 40 feet of glass filling the entire north gable.  It is here one can come to have space for prayer and contemplation with a direct connection to nature.  Simplistic detailing on the interior focuses your view back towards the outdoors while large open trusses fill the large vertical volume above with custom chandeliers in-between  and cove lighting to give the space a soft glow.

Completed in 2014.